etusivu / reseptit / imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko

30 41 578 imellettyperunalaatikko
annoksia: 8
valmistusaika: 540 min
kirjoittaja: rl
julkaistu: 06.11.2007

Ainekset

 • 2 kg jauhoisia perunoita
 • 5 rkl vehnäjauhoja
 • 0.5 l maitoa
 • (1 rkl siirappia)
 • 1 tl suolaa
 • 50 g voisulaa

Valmistusohje

 1. Keitä pestyt perunat kuorineen kypsiksi.
 2. Kuori perunat kuumina ja soseuta heti.
 3. Lisää vehnäjauhot ja sekoita kunnolla.
 4. Peitä perunaseos pyyheliinalla ja jätä huoneenlämpöön imeltymään yön yli tai vähintään 5-6 tuntia.
 5. Lisää voisula, maito, suola ja (siirappi.)
 6. Lisää siirappia jos ei ole tarpeeksi imeltynyt.
 7. Kaada seos voideltuun uunivuokaan tai kahteen pienenpään. Täytä vuoka vain puoleen väliin, koska laatikko kuohuu kypsennyksen aikana.
 8. Kypsennä perunalaatikkoa 150°C asteessa 2-3 tuntia.

Kommentit: 22

wade yli 7 vuotta
helppo ja yksinkertainen.tälläinen ohjeen kuuluu olla!
Mummon reseptillä kokeiltua yli 7 vuotta
Ainesosien suhteutus hyvä ja valmiin tuotteen koostumus, mutta yön yli en neuvoisi huoneenlämmössä pitämään, tuppaa lähteä käymään. Imelletyssä perunalaatikossa on tarkkuus tärkeää eli heti kun seoksessa näkyy "poreilua" niin kypsennetään.
melli yli 7 vuotta
ekaa kertaa meinaan kokeilla tuli kauhee himo tehdä ite laatikot
Ari yli 7 vuotta
Huom! seoksen lämpötilan pitäisi on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta mutta alle 75 astetta. tarvittava amylaasi -niminen entsyymi tulee soseeseen lisättävästä viljasta. Amylaasia on viljassa kahta muotoa. Amylaasin beta -muodon toiminnan optimilämpötila on noin 62 - 65 astetta ja alfa -muodon noin 72 75 astetta. Molemmat hajottavat tärkkelystä sokereiksi, mutta hiukan erilaisiksi, ja molempien toimintaa tarvitaan.Eli imellytys uunissa n,55 asteessa.Siirappia ei mielestäni tarvita, sokereita muodostuu oikeassa lämpötilassa imellettäessä tarpeeksi muutenkin.
marja yli 7 vuotta
Kun joku vielä sanoisi minkä merkkisistä perunoista tulee paras imelletty perunalaatikko!
Ari yli 7 vuotta
Hyviä perunalajikkeita ovat esimerkiksi, Pito, Sabina, Van Gogh ja Rosamunda.
Milla-Riikka yli 7 vuotta
Perunaksi sopii punaisella koodilla merkityt lajikkeet.
mummo yli 7 vuotta
Eikö laatikkoon kuulu vähän ruisjauhoja, jotta se imeltyy paremmin? Niin vois jättää siirapin pois. Hyvä vihje tuosta lämpötilasta. Nyt laatikkoa tekemään, se on onnistuneena paras jouluherkku syötynä voinokareen kanssa. Hyvää Joulua kaikille.
Ilkka yli 7 vuotta
Yllättävän kiltisti suhtaudutaan täällä siirapin käyttöön... Jos perunalaatikkoon laittaa siirappia, on kyseessä sitten makeutettu perunalaatikko eikä imelletty eli ihan eri ruoka (joo jonkun mielestä tietysti maistuu samalta mutta ei se totuus siitä miksikään muutu). Siirappi tässä yhteydessä on siis vain ja ainoastaan epätoivoinen yritys pelastaa pilalle mennyt tekele tai sitten vain kömpelö huijaus ;-). Pito on perunalajikkeista kaikkein tärkkelyspitoisinta ja siksi paras tähän tarkoitukseen, sitä saa nykyään joulun alla ainakin City Marketeista. Huolella tehden onnistuu varmasti, lämpötilan kanssa pitää olla tarkkana eli ei alle 50 mutta ei yli 75 C. Uuni ja lihalämpömittari hälytyksellä on hyvä apuneuvo. Ihan hyvin kestää yön yli imellyttämisen, mutta kannattaa toki testata välillä. Vehnäjauhon kanssa kannattaa olla tarkkana, jos sitä menee liikaa, maistuu se yllättävästi läpi vielä valmiissa laatikossa. Tässä reseptissä suhde on aika kohdallaan. Ja niin vielä: muistakaa keittää perunat suolattomassa vedessä!
Hämäläistä looraa yli 7 vuotta
Isoäitini (s.1900) kotoisin sydänhämeestä, Teiskosta, teki imellettyä perunalaatikkoa lähes joka 'lauantai iltaseksi'. Siihen ei lisätty siirappia, vaan imelä maku tuli perunasta ja vehnäjauhoista. Eli mitä 'huonompia' vehnäjauhoja, ei mitään erikoisvehnäjauhoja, ja imeltymisaika niin kauan, kunnes muusi on löysää. Sitten suolaa sekaan, maistaminen ja paisto hyvässä uunin lämmössä. Vuokat on syytä täyttää vain puolilleen, koska hyvin imeltynyt muusi kuohuu kypsyessään. Uunin lämpö ???? leivinuunissa, niin että pintaan tuli kunnon ruskea kerros, ehkä n.200. Sitten vain katsotaan, kun kuohuminen asettuu, on laatikko kypsää. Ei tule keinitekoista 'makean makua'.
ihmettelijä yli 6 vuotta
Voiko perunat kuoria ennen keittämistä? Kuumien perunoiden kuoriminen niin paljon hankalampaa. Vaikuttaako makuun, kun kaikissa ohjeissa kehoitetaan keittämään perunat kuorineen?
paljontehnyt yli 6 vuotta
Hyvän tuntuinen resepti meinaan kokeilla kun olen huono perunalaatikon valmistaja olen jopa saanut käymis tilaan soseen.
pajjon tehnyt yli 6 vuotta
Nyt se sitten onnistui ja tuli tosi hyvää. Kannatti kokeilla.
Jari yli 6 vuotta
Aloitan itse aina 1/2 dl ruisjauholla. Tunti kannen ja liinan alla, sitten vehnäjauhot ja 1 dl kuumaa vettä. Ehdottomasti kuorimattomat perunat! Kannattaa varmistaa, että astiat ja kädet ovat todella puhtaat, ettei käy tai homehdu.
reppeli yli 6 vuotta
Anoppini 50v kokemuksella ja oma 20v kokemus laatikon paistamisesta:ensin 150astetta n. Puoli tuntia tai kunnes hieman kiehuu eli kuplii ja sitten lämpö 120 astetta n. 4-5 tuntia kunnes on sisältäkin "ruskeaa" eikä mitään vaaleaa puuroa
Mn yli 6 vuotta
Ei perunalaatikkoon keitetä perunoita kuorineen. Vaan perunat kuoritaan, keitetään, kaadetaan keitinvesi pois, pultataan tai survotaan kumpaa sanaa haluaakin käyttää. Lisätään jauhoja, voita, suolaa ja maitoa. Sitten kaadetaan vuokaan ja paistetaan pitkään, jotta perunta jauhojen kanssa imeltyy. Turhat siirapit ja sokerit kannattaa jättää pois, ei ne tee muuta kuin imeläksi ruoan ja tulee aivan turhia kaloreita.
Nora yli 6 vuotta
Perunat keitetään kuorineen,sitten kuoritaan ja survotaan kuumina. Ei siirappia. Äitini imellytti aina yli yön.
Jope.no yli 6 vuotta
Kun imellytän uunissa (50-70c)esim 6tuntia, onko seos siinä vaiheessa pelkät soseperunat ja vehnäjauho??? Vai onko voisula, maito ja suola jo imeltymis-vaiheessa mukana??? Pikainen vastaus, kiitos. (olen 1-kertalainen)
Miia yli 6 vuotta
Älä laita imellytysvaiheesssa suolaa ja maitoa. Rasva voi olla mukana joidenkin ohjeiden mukaan.
Sirkka yli 6 vuotta
Hylamaidosta tulee vielä parempaa se kun on hieman makeaa!
noin 6 vuotta
Resepti ja kommentit on oikein hyviä. On totta, ettei siirappia tarvi käyttää jos hoitaa imeltymisen. Kysyisin vielä tunnetaanko "hentta" missään muualla tämän ruokalajin nimenä? Sana on tullut vastaan kirjallisuudessa kerran: kaukopartiomiehen muistelmaromaanissa pitkän hiihtoreissun jälkeen jalat oli henttana. Varmaan aika vetelinä, jos ipl:a muistuttivat. Kirjoittaja oli savolainen. Minä lounaissuomalainen.
yli 5 vuotta
Olen kuunnellut kaikenlaisia juttuja kuinka jumalattoman vaikeaa oikean imelletyn perunalaatikon tekeminen on. Joukossa mm. äitin n. 80 v. Hänen intohimonsa koko ikänsä on ollut ruuanlaitto. Ja minä hänen poikansa n. 50 v tein tällä tämän sivun ohjeella laatikon ilman mitään keinomakeutuksia ja hylamaitoa ja kappas vain se onnistui. Äitikin joutui sanomaan, että tämähän maistuu oikealta perunalaatikolta. Joten KIITOS reseptin tekijälle ja kaikille kommentoijille!!

reseptin kategoriat:

Jouluruoka Laatikkoruoka