Imelletty perunalaatikko

 • annokset: 8
 • aika: 540 min

imelletty perunalaatikko

Valmistusaineet

 • 2 kg jauhoisia perunoita
 • 5 rkl vehnäjauhoja
 • 0.5 l maitoa
 • (1 rkl siirappia)
 • 1 tl suolaa
 • 50 g voisulaa

valmistuohje

 1. Keitä pestyt perunat kuorineen kypsiksi.
 2. Kuori perunat kuumina ja soseuta heti.
 3. Lisää vehnäjauhot ja sekoita kunnolla.
 4. Peitä perunaseos pyyheliinalla ja jätä huoneenlämpöön imeltymään yön yli tai vähintään 5-6 tuntia.
 5. Lisää voisula, maito, suola ja (siirappi.)
 6. Lisää siirappia jos ei ole tarpeeksi imeltynyt.
 7. Kaada seos voideltuun uunivuokaan tai kahteen pienenpään. Täytä vuoka vain puoleen väliin, koska laatikko kuohuu kypsennyksen aikana.
 8. Kypsennä perunalaatikkoa 150°C asteessa 2-3 tuntia.
pinterest tulosta resepti
arvioi resepti:

5.0 1 1 5

kommentteja: 22

Mitä tykkäsit reseptistä? Tekisitkö itse jotain toisin? Lisää kommentti ja tähdet.
23. syyskuuta 2010 15.41

Olen kuunnellut kaikenlaisia juttuja kuinka jumalattoman vaikeaa oikean imelletyn perunalaatikon tekeminen on. Joukossa mm. äitin n. 80 v. Hänen intohimonsa koko ikänsä on ollut ruuanlaitto. Ja minä hänen poikansa n. 50 v tein tällä tämän sivun ohjeella laatikon ilman mitään keinomakeutuksia ja hylamaitoa ja kappas vain se onnistui. Äitikin joutui sanomaan, että tämähän maistuu oikealta perunalaatikolta. Joten KIITOS reseptin tekijälle ja kaikille kommentoijille!!

12. huhtikuuta 2010 16.33

Resepti ja kommentit on oikein hyviä. On totta, ettei siirappia tarvi käyttää jos hoitaa imeltymisen. Kysyisin vielä tunnetaanko "hentta" missään muualla tämän ruokalajin nimenä? Sana on tullut vastaan kirjallisuudessa kerran: kaukopartiomiehen muistelmaromaanissa pitkän hiihtoreissun jälkeen jalat oli henttana. Varmaan aika vetelinä, jos ipl:a muistuttivat. Kirjoittaja oli savolainen. Minä lounaissuomalainen.

Sirkka 1. helmikuuta 2010 15.10

Hylamaidosta tulee vielä parempaa
se kun on hieman makeaa!

Miia 22. joulukuuta 2009 22.34

Älä laita imellytysvaiheesssa suolaa ja maitoa. Rasva voi olla mukana joidenkin ohjeiden mukaan.

Jope.no 22. joulukuuta 2009 17.25

Kun imellytän uunissa (50-70c)esim 6tuntia, onko seos siinä vaiheessa pelkät soseperunat ja vehnäjauho??? Vai onko voisula, maito ja suola jo imeltymis-vaiheessa mukana??? Pikainen vastaus, kiitos. (olen 1-kertalainen)

Nora 20. joulukuuta 2009 14.38

Perunat keitetään kuorineen,sitten kuoritaan ja survotaan kuumina. Ei siirappia. Äitini imellytti aina yli yön.

Mn 17. joulukuuta 2009 14.45

Ei perunalaatikkoon keitetä perunoita kuorineen. Vaan perunat kuoritaan, keitetään, kaadetaan keitinvesi pois, pultataan tai survotaan kumpaa sanaa haluaakin käyttää. Lisätään jauhoja, voita, suolaa ja maitoa. Sitten kaadetaan vuokaan ja paistetaan pitkään, jotta perunta jauhojen kanssa imeltyy. Turhat siirapit ja sokerit kannattaa jättää pois, ei ne tee muuta kuin imeläksi ruoan ja tulee aivan turhia kaloreita.

reppeli 14. joulukuuta 2009 23.26

Anoppini 50v kokemuksella ja oma 20v kokemus laatikon paistamisesta:ensin 150astetta n. Puoli tuntia tai kunnes hieman kiehuu eli kuplii ja sitten lämpö 120 astetta n. 4-5 tuntia kunnes on sisältäkin "ruskeaa" eikä mitään vaaleaa puuroa

Jari 12. joulukuuta 2009 15.04

Aloitan itse aina 1/2 dl ruisjauholla. Tunti kannen ja liinan alla, sitten vehnäjauhot ja 1 dl kuumaa vettä. Ehdottomasti kuorimattomat perunat! Kannattaa varmistaa, että astiat ja kädet ovat todella puhtaat, ettei käy tai homehdu.

pajjon tehnyt 12. joulukuuta 2009 09.44

Nyt se sitten onnistui ja tuli tosi hyvää. Kannatti kokeilla.

paljontehnyt 11. joulukuuta 2009 09.24

Hyvän tuntuinen resepti meinaan kokeilla kun olen huono perunalaatikon valmistaja olen jopa saanut käymis tilaan soseen.

ihmettelijä 3. joulukuuta 2009 21.34

Voiko perunat kuoria ennen keittämistä? Kuumien perunoiden kuoriminen niin paljon hankalampaa. Vaikuttaako makuun, kun kaikissa ohjeissa kehoitetaan keittämään perunat kuorineen?

Hämäläistä looraa 22. joulukuuta 2008 16.41

Isoäitini (s.1900) kotoisin sydänhämeestä, Teiskosta, teki imellettyä perunalaatikkoa lähes joka 'lauantai iltaseksi'. Siihen ei lisätty siirappia, vaan imelä maku tuli perunasta ja vehnäjauhoista. Eli mitä 'huonompia' vehnäjauhoja, ei mitään erikoisvehnäjauhoja, ja imeltymisaika niin kauan, kunnes muusi on löysää. Sitten suolaa sekaan, maistaminen ja paisto hyvässä uunin lämmössä. Vuokat on syytä täyttää vain puolilleen, koska hyvin imeltynyt muusi kuohuu kypsyessään. Uunin lämpö ???? leivinuunissa, niin että pintaan tuli kunnon ruskea kerros, ehkä n.200. Sitten vain katsotaan, kun kuohuminen asettuu, on laatikko kypsää.
Ei tule keinitekoista 'makean makua'.

Ilkka 21. joulukuuta 2008 00.13

Yllättävän kiltisti suhtaudutaan täällä siirapin käyttöön... Jos perunalaatikkoon laittaa siirappia, on kyseessä sitten makeutettu perunalaatikko eikä imelletty eli ihan eri ruoka (joo jonkun mielestä tietysti maistuu samalta mutta ei se totuus siitä miksikään muutu). Siirappi tässä yhteydessä on siis vain ja ainoastaan epätoivoinen yritys pelastaa pilalle mennyt tekele tai sitten vain kömpelö huijaus ;-). Pito on perunalajikkeista kaikkein tärkkelyspitoisinta ja siksi paras tähän tarkoitukseen, sitä saa nykyään joulun alla ainakin City Marketeista. Huolella tehden onnistuu varmasti, lämpötilan kanssa pitää olla tarkkana eli ei alle 50 mutta ei yli 75 C. Uuni ja lihalämpömittari hälytyksellä on hyvä apuneuvo. Ihan hyvin kestää yön yli imellyttämisen, mutta kannattaa toki testata välillä. Vehnäjauhon kanssa kannattaa olla tarkkana, jos sitä menee liikaa, maistuu se yllättävästi läpi vielä valmiissa laatikossa. Tässä reseptissä suhde on aika kohdallaan. Ja niin vielä: muistakaa keittää perunat suolattomassa vedessä!

mummo 20. joulukuuta 2008 14.38

Eikö laatikkoon kuulu vähän ruisjauhoja, jotta se imeltyy paremmin? Niin vois jättää siirapin pois. Hyvä vihje tuosta lämpötilasta. Nyt laatikkoa tekemään, se on onnistuneena paras jouluherkku syötynä voinokareen kanssa. Hyvää Joulua kaikille.

Milla-Riikka 19. joulukuuta 2008 12.08

Perunaksi sopii punaisella koodilla merkityt lajikkeet.

Ari 14. joulukuuta 2008 22.10

Hyviä perunalajikkeita ovat esimerkiksi, Pito, Sabina, Van Gogh ja Rosamunda.

marja 14. joulukuuta 2008 14.06

Kun joku vielä sanoisi minkä merkkisistä perunoista tulee paras imelletty perunalaatikko!

Ari 11. joulukuuta 2008 23.26

Huom! seoksen lämpötilan pitäisi on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta mutta alle 75 astetta. tarvittava amylaasi -niminen entsyymi tulee soseeseen lisättävästä viljasta. Amylaasia on viljassa kahta muotoa. Amylaasin beta -muodon toiminnan optimilämpötila on noin 62 - 65 astetta ja alfa -muodon noin 72 75 astetta. Molemmat hajottavat tärkkelystä sokereiksi, mutta hiukan erilaisiksi, ja molempien toimintaa tarvitaan.Eli imellytys uunissa n,55 asteessa.Siirappia ei mielestäni tarvita, sokereita muodostuu oikeassa lämpötilassa imellettäessä tarpeeksi muutenkin.

melli 23. marraskuuta 2008 13.28

ekaa kertaa meinaan kokeilla tuli kauhee himo tehdä ite laatikot

Mummon reseptillä kokeiltua 21. marraskuuta 2008 19.53

Ainesosien suhteutus hyvä ja valmiin tuotteen koostumus, mutta yön yli en neuvoisi huoneenlämmössä pitämään, tuppaa lähteä käymään. Imelletyssä perunalaatikossa on tarkkuus tärkeää eli heti kun seoksessa näkyy "poreilua" niin kypsennetään.

wade 2. marraskuuta 2008 10.37

helppo ja yksinkertainen.tälläinen ohjeen kuuluu olla!

Etkö ole vielä jäsen

Haluat jakaa reseptisi muiden ihmisten kanssa?

Haluatko tallentaa suosikkireseptit talteen?

luo käyttäjätunnus