Appelsiini

appelsiineja

Appelsiini on mehukas ja aromaattinen sitruskukka, joka on ollut tärkeä osa monia maailman keittiöitä. Tässä artikkelissa tutustumme appelsiinin ruoanlaittoon liittyvään historiaan, sen monipuolisiin käyttötarkoituksiin ja joitakin kuuluisia reseptejä, joissa appelsiinia käytetään.

Historia:

Appelsiini on peräisin Kiinasta, missä sitä on viljelty jo vuosisatojen ajan. Se saapui Eurooppaan 1400-luvulla portugalilaisten ja espanjalaisten tutkimusmatkailijoiden mukana. Aluksi sitä kasvatettiin koristeellisena kasvina, mutta sen makea ja mehukas hedelmä alkoi nopeasti kiinnostaa kulinaristeja ympäri maailmaa. Appelsiininviljely laajeni Välimeren alueelle ja sieltä edelleen maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.

Käyttö ruoanlaitossa:

Appelsiinia käytetään ruoanlaitossa monipuolisesti sen herkullisen maun ja mehukkuuden vuoksi. Se voidaan puristaa mehuksi, käyttää kuoresta saatavaa raastetta, tai lisätä kokonaisina hedelminä erilaisiin ruokiin. Tässä muutamia esimerkkejä appelsiinin käytöstä:

  • Appelsiinikastikkeet: Appelsiinimehusta ja -kuoresta valmistetut kastikkeet sopivat täydellisesti kanan, kalkkunan tai ankankoiven seuraksi. Ne tuovat ruokaan raikkautta ja makeutta.
  • Appelsiinisalaatit: Appelsiinin viipaleet voivat olla mainio lisä hedelmä- tai vihannesalaatteihin. Yhdistä appelsiinit esimerkiksi rucolan, punasipulin ja pähkinöiden kanssa.
  • Appelsiinimarinoitu liha: Appelsiinimehu ja -kuori toimivat hyvin lihan marinoinnissa, erityisesti grilliruoissa ja uunissa paistetuissa ruoissa.
  • Appelsiinijälkiruoat: Appelsiinilla voi valmistaa herkullisia jälkiruokia, kuten appelsiinikiisseliä, appelsiinipannacottaa tai appelsiinisorbettia.