jalapeno

viipaloitu jalopeno

Jalapeño on suosittu ja monipuolinen chili, joka on kotoisin Meksikosta. Sen käyttö ruoanlaitossa juontaa juurensa satojen vuosien taakse, ja se on keskeinen osa meksikolaista keittiötä. Jalapeñot ovat keskikokoisia ja tyypillisesti vihreitä, mutta ne voivat kypsyessään muuttua punaisiksi.

Maultaan jalapeño on miedompi verrattuna habaneroon, tarjoten miellyttävän yhdistelmän lievää tulisuutta ja vihreää, kasvimaista makua. Tulisuudeltaan jalapeño sijoittuu Scovillen asteikolla noin 2,500–8,000 välimaastoon, mikä tekee siitä sopivan monenlaiseen ruoanlaittoon, jossa kaivataan vain kevyttä potkua.

Jalapeñoa käytetään monenlaisissa ruoissa, kuten salsakastikkeissa, täytetyissä chileissä, grilliruoissa ja jopa joissain makeissa leivonnaisissa.

Tässä joitakin esimerkkejä resepteistä, joissa jalapeño tuo omaa ainutlaatuista makuaan:

  • Jalapeño poppers: Täytä puolikkaiksi leikatut jalapeñot tuorejuustolla ja pekoni- tai kinkkukuutioilla, kääri ne leivänmurujen ja mausteiden sekoituksessa ja paista uunissa rapeiksi.
  • Jalapeño-salsa: Hienonna tuoreita jalapeñoja yhdessä tomaattien, sipulin, korianterin ja limetin mehun kanssa. Tämä salsa on mainio lisä tacoille, nachoille ja grillatulle lihalle.
  • Guacamole jalapeñolla: Lisää murskattuun avokadoon hienonnettua jalapeñoa, tomaattia, sipulia ja korianteria. Mausta suolalla ja limetin mehulla. Tämä on klassinen lisuke meksikolaisiin ruokiin.
  • Grillatut jalapeñot: Täytä jalapeñot juustolla ja yrttiseoksella, kääri pekoniin ja grillaa, kunnes pekoni on rapeaa.

Jalapeñoa voi myös säilöä, kuivata tai savustaa (chipotle). Sen mieto tulisuus ja aromaattinen maku tekevät siitä monikäyttöisen ainesosan, joka sopii niin pääruokiin kuin lisäkkeisiinkin. Jalapeño on erinomainen tapa lisätä ruokiin hieman tulisuutta ilman, että se ylittää useimpien makurajat.