Maito

maito

Maito on perinteisesti ollut yksi keskeisimmistä ravintoaineista monissa kulttuureissa ympäri maailmaa. Sen ravitsemuksellinen arvo on merkittävä, sillä maito sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia, jotka ovat tärkeitä luuston ja lihasten terveydelle.

Maidon rasvapitoisuus vaihtelee eri tyyppisten maitojen välillä: täysmaitosisältää eniten rasvaa, kun taas kevyt- ja rasvattomassamaidossa rasvapitoisuus on huomattavasti vähäisempi.

Maito vaihtoehdot ja ravintoaineet

Täysmaito

 • Energia: Noin 60-70 kilokaloria
 • Proteiini: Noin 3,2-3,5 grammaa
 • Hiilihydraatit(pääosin laktoosia): Noin 4,5-5 grammaa
 • Rasva: Noin 3,5-4 grammaa

Kevytmaito

 • Energia: Noin 42-55 kilokaloria
 • Proteiini: Noin 3,3-3,6 grammaa
 • Hiilihydraatit (pääosin laktoosia): Noin 4,8-5 grammaa
 • Rasva: Noin 1-1,5 grammaa

Rasvatonmaito

 • Energia: Noin 35-40 kilokaloria
 • Proteiini: Noin 3,4 grammaa
 • Hiilihydraatit (pääosin laktoosia): Noin 5 grammaa
 • Rasva: Vähemmän kuin 0,5 grammaa

Luomumaito

Luomumaidon suosio on kasvanut viime vuosina, ja se tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka etsivät tuotteita, jotka on tuotettu ilman keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita.

Ternimaito

Erityisen mainitsemisen arvoinen on ternimaito , joka on ensimmäinen maito, jota nisäkkäiden poikaset saavat syntymänsä jälkeen. Ternimaidossa on korkea ravintoainepitoisuus, mukaan lukien proteiinit, vitamiinit ja vasta-aineet. Ternimaito on herättänyt kiinnostusta ruoanlaitossa, ja siitä valmistettu uunijuusto on ainutlaatuinen herkku. Tämä juusto on tunnettu voimakkaasta maustaan ja korkeasta ravintoarvostaan, ja sitä arvostetaan erityisesti perinteisessä ruoanlaitossa monissa kulttuureissa.

Näiden eri maidontyyppien tuntemus auttaa valitsemaan oikeanlaista maitoa kuhunkin käyttötarkoitukseen, olipa kyse sitten ruoanlaitosta, leivonnasta tai suorasta nauttimisesta.

Säilyvyys

Maidon säilyvyys on tärkeä huomioon otettava seikka. Tuore maito säilyy jääkaapissa yleensä muutaman päivän, kun taas UHT-käsitelty (ultra-high temperature) maito voi säilyä pidempään avaamattomana. Maidon säilyvyyteen vaikuttavat lämpötila ja valo, minkä vuoksi sitä tulisi säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa. Maidon pilaantumisen voi yleensä havaita sen hajusta ja mausta.

Vaihtoehtoja maidolle

Kasvipohjaiset maitovaihtoehdot, kuten soija-, manteli-, kaura- ja riisimaito, ovat erinomaisia vaihtoehtoja niille, jotka eivät voi tai halua käyttää lehmänmaitoa. Nämä vaihtoehdot tarjoavat monipuolisia ravintoaineita, vaikkakin niiden ravintosisältö voi vaihdella ja eroaa usein lehmänmaidosta. Esimerkiksi soijamaito on hyvä proteiinin lähde, kun taas mantelimaito tarjoaa hyviä rasvoja.

Maito ruoanlaitossa

Maidon käyttö ruoanlaitossa ja leivonnassa on laajalti tunnettua. Se tuo ruokiin täyteläisyyttä ja kermaisuutta, ja sitä voidaan käyttää monipuolisesti eri resepteissä, kuten kastikkeissa, keitoissa, leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Maidon lämpötila vaikuttaa ruoanvalmistuksessa, ja hitaasti lämmitettynä se voi parantaa ruokien makua ja rakennetta.