parmesaani
parmesaani

Parmesaanijuusto, myös tunnettu nimellä Parmigiano-Reggiano, on arvostettu ja ikoninen italialainen juusto, jolla on rikas historia keskiajalta asti. Tunnustettu ainutlaatuisesta pähkinäisestä ja suolaisesta maustaan, parmesaanijuusto kypsytetään usein pitkään, mikä antaa sille erottuvan rakeisen tekstuurin. Tätä käsintehtyä juustoa valmistetaan perinteisin menetelmin raakamaidosta erityisillä alueilla Italiassa, erityisesti Parman, Reggio Emilian, Modenan, Bolognan ja Mantuan maakunnissa.

Valmistusprosessi alkaa maidon juoksuttamisella ja massiivisten juustopyörien muodostamisella. Näitä pyöriä suolataan ja jätetään kypsymään vähintään yhden vuoden ajan, vaikka osa niistä kypsytetään jopa kolme vuotta tai enemmän. Kypsytysprosessi tuo esiin juuston voimakkaan maun ja antaa sille murumaisen, mutta samettisen koostumuksen.

Parmesaanijuusto on erittäin monipuolinen ja se löytää tiensä erilaisiin herkkuihin. Raastettuna tai lastuina se on herkullinen lisuke pastaruokiin, kuten spagettiin, risottoon ja lasagneen. Se on myös perinteinen osa salaattia, keittoja ja pestoa. Juusto sopii täydellisesti viinin kanssa ja korostaa punaisten ja valkoisten viinien makuja yhtä lailla.

Reseptejä joissa käytetään parmesaani