Peruna

perunoita säkissä

Peruna, joka on yksi maailman suosituimmista juureksista, on vaikuttanut merkittävästi monien kansojen ruokakulttuuriin. Sen matka alkoi Etelä-Amerikasta, erityisesti Perun Andeilta, missä sitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Eurooppaan peruna saapui 1500-luvulla ja siitä tuli nopeasti yksi tärkeimmistä ruoka-aineista.

Ravintoarvot

Perunan ravintoarvot vaihtelevat hieman sen koon ja lajikkeen mukaan, mutta tässä on yleisiä ravintoarvoja keskikokoiselle (noin 150 grammaa) keitetylle perunalle:

 • Kalorit : noin 100 kaloria
 • Hiilihydraatit : noin 25 grammaa
 • Kuitu : noin 2 grammaa
 • Proteiini : noin 2 grammaa
 • Rasva : lähes mitätön määrä (alle 1 gramma)
 • Vitamiinit ja kivennäisaineet : Perunat ovat hyvä C-vitamiinin lähde, ja ne sisältävät myös B-vitamiineja (kuten B6-vitamiinia) sekä kaliumia ja rautaa.

On tärkeää huomata, että nämä arvot perustuvat keitettyyn perunaan ilman kuorta. Perunan kuoren syöminen voi lisätä kuitua ja muita ravintoaineita, joten se on terveellinen vaihtoehto, kunhan se on pesty hyvin.

Myös valmistustapa vaikuttaa ravintoarvoihin; esimerkiksi paistetut perunat voivat sisältää enemmän rasvaa kuin keitetyt perunat.

Se on myös vähärasvainen ja sisältää vain vähän kaloreita, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon monenlaisiin ruokavalioihin. Peruna on gluteeniton, joten se sopii myös keliaakikoille.

Perunalajikkeet

Maailmassa on satoja erilaisia perunalajikkeita, joista jokaisella on ainutlaatuinen maku ja tekstuurinsa. On jauhoisia lajikkeita, jotka soveltuvat hyvin muusiin ja keittoihin, sekä kiinteitä lajikkeita, jotka pysyvät paremmin kasassa ja ovat täydellisiä salaateissa ja paistettuina. Perunan maku vaihtelee lajikkeesta riippuen, mutta yleisesti se on mieto ja hieman makea, mikä tekee siitä monipuolisen ruoanlaitossa.

Suosituimmat lajikkeet suomessa

 • Rosamunda: Rosamunda on suosittu varhaisperunalajike Suomessa. Se on punakuorinen ja maultaan mieto. Rosamunda sopii erinomaisesti keitettäväksi ja salaatteihin.
 • Siikli: Siikli on kiinteämaltoinen, keltakuorinen perunalajike. Se on hyvin monipuolinen ja erityisen suosittu keitettyjen perunoiden ja perunasalaattien valmistukseen.
 • Puikula: Puikula on perinteinen suomalainen perunalajike, joka tunnetaan erityisesti Pohjois-Suomesta. Se on pitkänomainen ja sillä on erityisen hyvä maku.
 • Matilda: Matilda on jauhoinen perunalajike, joka soveltuu erinomaisesti muusiin ja uuniperunoihin. Sen maku on täyteläinen, ja se on erittäin suosittu kotikeittiöissä.
 • Nicola: Nicola on miedonmakuinen, kiinteämaltoinen lajike. Se soveltuu monipuolisesti erilaisiin ruokiin, kuten salaatteihin ja keitettäväksi.
 • Annabelle: Annabelle on kiinteämaltoinen perunalajike, joka soveltuu erityisen hyvin salaatteihin ja keitettäväksi. Sen maku on mieto ja se säilyttää muotonsa hyvin kypsennyksen aikana.

Valmistustavat

Peruna on äärimmäisen monipuolinen raaka-aine, jota voidaan valmistaa monin eri tavoin. Keittäminen on yleisin tapa, mutta perunat voi myös paistaa, uunissa kypsentää, grillata tai jopa höyryttää. Kypsentämistapa vaikuttaa suuresti perunan makuun ja tekstuurin.

Keittäminen

Perunan keittoajan määrittäminen riippuu monista tekijöistä, kuten perunan koosta, tyypistä ja siitä, mihin aiot sitä käyttää. Yleisesti ottaen perunan keittämiseen kuluva aika voi vaihdella noin 10–25 minuutin välillä. Tässä on joitakin yleisiä ohjeita perunoiden keittämiseen:

 • Perunan Koko: Pienet perunat, kuten uudet perunat, kypsyvät nopeammin, yleensä 10–15 minuutissa. Suuremmat perunat, jotka on leikattu paloiksi, kestävät yleensä 15–20 minuuttia. Kokonaiset suuret perunat voivat vaatia 20–25 minuuttia tai enemmän.
 • Perunan Tyyppi: Kiinteämaltoiset perunat (esim. Siikli tai Annabelle) keittyvät hieman nopeammin kuin jauhoiset lajikkeet (esim. Matilda), koska ne säilyttävät paremmin rakenteensa.
 • Keitettävän Veden Määrä: Perunat tulisi peittää vedellä kokonaan. Käytä kylmää vettä ja lisää siihen suolaa. Veden kiehumisen alkamisen jälkeen aloita ajan mittaus.
 • Testaus: Paras tapa tarkistaa, ovatko perunat kypsiä, on pistää niihin haarukka tai veitsi. Jos ne ovat kypsiä, haarukka tai veitsi uppoaa niihin helposti ilman vastusta.
 • Käyttötarkoitus: Jos aiot tehdä perunamuusia, on parempi ylikypsentää perunat hieman, jotta ne muusautuvat helposti. Jos taas teet perunasalaattia, on parempi keittää perunat niin, että ne ovat vielä hieman kiinteitä.
 • Kattilan Kansi: Keittäminen kannen kanssa voi nopeuttaa prosessia, mutta on tärkeää pitää silmällä, ettei vesi kiehu yli.

Muista, että keittoajat ovat suuntaa-antavia, ja perunoiden todellinen kypsyys kannattaa aina tarkistaa. Lisäksi, kun perunat ovat kypsiä, on hyvä kaataa keitinvesi pois välittömästi, jotta perunat eivät jatka kypsymistään kuumassa vedessä.

Perunan kuoriminen

Perunoiden nopeaan kuorimiseen on olemassa muutamia käteviä vinkkejä ja tekniikoita. Tässä joitakin suosittuja metodeja:

 • Kiehuva Vesi - Jäävesi -Tekniikka: Keitä perunat ensin kuorineen. Kun perunat ovat osittain kypsiä, ota ne pois vedestä ja laita ne hetkeksi jääveteen. Tämän jälkeen perunan kuori irtoaa yleensä helposti, ja voit poistaa sen käsin tai pienellä veitsellä.
 • Kuorimaveitsen Käyttö: Käytä terävää kuorimaveistä. Hyvä kuorimaveitsi tekee työstä nopeampaa ja tehokkaampaa. Pidä perunaa toisella kädellä ja veistä toisella. Kuori ohuita kerroksia kerrallaan, jotta et poista liikaa perunan maltoa.
 • Kuoriminen Ennen Keittämistä: Jos päätät kuoria perunat ennen keittämistä, tee se nopeasti upottamalla ne kylmään veteen heti kuorimisen jälkeen. Tämä estää niitä tummumasta.
 • Pyörivä Kuorija: Markkinoilla on saatavilla erilaisia pyöriviä kuorimakoneita, jotka voivat nopeuttaa suurten määrien perunoiden kuorimista.
 • Painekattilan Käyttö: Painekattilassa keitettyjen perunoiden kuoret irtoavat yleensä helpommin, ja voit kuoria ne nopeasti keittämisen jälkeen.
 • Kumihanskojen Käyttö: Voit myös kokeilla kuorimista kumihanskoja käyttäen. Hiero keitettyjen perunoiden pintaa kumihanskoin, jolloin kuori irtoaa helposti.

Näiden vinkkien avulla voit nopeuttaa perunoiden kuorimista ja helpottaa ruoanvalmistusprosessia. On kuitenkin hyvä muistaa, että joskus perunoiden kuoriminen voi olla tarpeetonta, erityisesti uusien perunoiden tai ohutkuoristen lajikkeiden kohdalla, joissa suurin osa ravinteista on lähellä kuorta.

Säilytys

Perunoiden säilyttämiseen oikea lämpötila on yleensä noin 4–6 celsiusastetta. Tämä lämpötila auttaa estämään perunoiden itämistä ja niiden sokeripitoisuuden nousua, mikä tapahtuu, kun perunoita säilytetään liian kylmässä. Esimerkiksi jääkaapin lämpötila on usein liian kylmä perunoiden säilyttämiseen, sillä se voi muuttaa perunoiden tärkkelystä sokeriksi ja vaikuttaa niiden makuun.

Lisäksi perunoiden säilytyspaikan tulisi olla pimeä, kuiva ja hyvin ilmastoitu, jotta perunat eivät homehdu tai ala itää. Esimerkiksi kellari tai viileä varasto ovat usein hyviä paikkoja perunoiden säilyttämiseen. On tärkeää välttää perunoiden altistamista suoralle auringonvalolle, sillä se voi aiheuttaa solaniinin tuotantoa perunoissa, mikä tekee niistä katkeranmakuisia ja myrkyllisiä suurina määrinä nautittuna.

Muista myös, että erilaiset perunalajikkeet voivat vaatia hieman erilaisia säilytysolosuhteita optimaalisen laadun ylläpitämiseksi. Siksi on hyvä tarkistaa lajikohtaiset suositukset, jos sellaisia on saatavilla.

Säilytys lajikkeittain

 • Rosamunda (varhaisperuna): Rosamundan säilyvyys ei ole yhtä hyvä kuin myöhäisperunalajikkeiden. Se tulisi käyttää suhteellisen nopeasti ostamisen jälkeen. Säilytä viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa, mutta ei niin kylmässä kuin jääkaapissa.
 • Siikli: Siikli säilyy hyvin, kun sitä säilytetään oikein. Ihanteellinen säilytyslämpötila on noin 4–6 astetta. Säilytä pimeässä ja kuivassa paikassa välttääksesi itämistä ja vihertymistä.
 • Puikula: Puikula, kuten useimmat perunalajikkeet, säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Vältä liian kylmiä lämpötiloja.
 • Matilda: Matilda on jauhoinen perunalajike, joka säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä paikassa. Vältä säilyttämästä perunoita liian kosteassa ympäristössä.
 • Nicola: Nicola säilyy hyvin, kun sitä säilytetään oikein. Säilytyslämpötila voi olla hieman viileämpi kuin muiden lajikkeiden, mutta ei yhtä kylmä kuin jääkaapissa.
 • Annabelle: Tämä kiinteämaltoinen lajike säilyy parhaiten viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa. Säilytä niitä erillään muiden hedelmien ja vihannesten kanssa, jotka voivat nopeuttaa perunoiden vanhenemista.

Muista, että perunoiden säilytysolosuhteiden parantamiseksi on tärkeää poistaa perunat muovipusseista ja säilyttää ne esimerkiksi hengittävissä säilytysastioissa tai verkkopusseissa. Tämä auttaa estämään homeen muodostumista ja pitää perunat tuoreempina pidempään. Lisäksi, jos huomaat perunoissa itämistä tai vioittumista, ne tulisi käyttää mahdollisimman pian tai hävittää, jotta ne eivät vaikuta muihin perunoihin.

Säilytys jääkaapissa

Uudemmissa jääkaapeissa on usein parempi lämpötilan säätö ja kosteuden hallinta, mikä tekee niistä soveltuvampia monenlaisten elintarvikkeiden, mukaan lukien perunoiden, säilyttämiseen. Jääkaapin alimmalla tasolla lämpötila on yleensä hieman korkeampi kuin muualla jääkaapissa, mikä voi olla lähempänä ihanteellista säilytyslämpötilaa perunoille.

Kuitenkin on muutamia seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon perunoita säilytettäessä jääkaapissa:

 • Lämpötila: Perunat säilyvät parhaiten, kun lämpötila on 4–6 celsiusastetta. Jos jääkaapin alin taso pystyy ylläpitämään tätä lämpötilaa, se voi olla sopiva paikka perunoiden säilyttämiseen.
 • Kosteus: Perunat säilyvät parhaiten kuivassa ympäristössä. Jotkut jääkaapit tarjoavat säädettävän kosteuden säilytyslaatikoissa, joka voi auttaa ylläpitämään optimaalista ympäristöä perunoille.
 • Valo: Perunat tulisi suojata valolta, jotta ne eivät viherry. Vaikka jääkaapissa ei ole suoraa valoa, on tärkeää, että perunat säilytetään pimeässä, esimerkiksi paperi- tai kangaspussissa.
 • Eristäminen muista elintarvikkeista: Jotkut elintarvikkeet, kuten omenat, voivat tuottaa etyleeniä, joka voi nopeuttaa perunoiden vanhenemista ja itämistä. On suositeltavaa säilyttää perunat erillään tällaisista elintarvikkeista.

Jos päätät säilyttää perunoita jääkaapissa, seuraa niiden kuntoa säännöllisesti ja käytä niitä kohtuullisen ajan kuluessa. Jotkut asiantuntijat suosittelevat edelleen perunoiden säilyttämistä viileässä, pimeässä paikassa, kuten kellari tai varasto, mutta uudemmat jääkaapit voivat tarjota hyvän vaihtoehdon, kunhan edellä mainitut seikat otetaan huomioon.

Reseptit ja Maku

Peruna on keskeinen osa monia herkullisia reseptejä, joissa sen maku ja tekstuurit pääsevät oikeuksiinsa. Tässä muutamia resepti-ideoita, joissa peruna on tärkeässä roolissa:

 • Perunamuusi: Klassinen lisuke, joka valmistetaan keittämällä ja muussaamalla perunat. Voit lisätä muusiin voita, maitoa ja mausteita makusi mukaan.
 • Ranskalaiset Perunat: Perunat leikataan suikaleiksi ja paistetaan öljyssä kullanruskeiksi ja rapeiksi. Tarjoillaan usein suolan ja ketsupin kanssa.
 • Uuniperunat: Isoja perunoita paistetaan uunissa, kunnes ne ovat pehmeitä sisältä ja rapeita ulkoa. Täytteeksi sopivat esimerkiksi juusto, kinkku tai kasvikset.
 • Perunasalaatti: Keitettyjä kiinteitä perunoita sekoitetaan yhteen erilaisten mausteiden, vihannesten ja kastikkeiden kanssa. Täydellinen kesäruoka!