Punakampela

punakampela

Punakampela yleisesti tunnettu nimellä eurooppalainen kampela, on kampelakalojen laji, joka elää Koillis-Atlantin valtamerellä ja Pohjanmerellä. Siinä on tunnusomainen timantinmuotoinen ruumis ja litteä ulkonäkö. Kalan yläpuoli on yleensä ruskehtava tai vihertävä ja siinä on hajallaan pilkkuja, kun taas alapuoli on valkoinen. Eurooppalainen kampela voi kasvaa jopa 50 senttimetrin pituiseksi ja sillä on molemmat silmät ruumiinsa oikealla puolella.

Kulinaarisesti eurooppalainen kampela on suosittu kala, jota käytetään monissa ruokalajeissa. Sillä on herkkä ja mieto maku, mikä tekee siitä monipuolisen raaka-aineen monissa resepteissä.

Kypsennyksessä kampelan fileetä usein paistetaan pannulla, grillataan tai paahdetaan yksinkertaisella maustamisella, jotta sen luonnollinen maku pääsee esiin.

Sitä voidaan tarjoilla erilaisten lisukkeiden, kuten sitruunavoin kastikkeen, tuoreiden yrttien tai vihannesten kanssa. Joissakin perinteisissä resepteissä kampelaa käytetään myös kalakeittoihin tai -patoihin.

Sen hauras rakenne vaatii varovaisuutta, jotta kala ei ylikypsenny, jotta sen mehevyys säilyy. Kaiken kaikkiaan eurooppalainen kampela on arvostettu kalan maku ja kulinaarinen monipuolisuus.