savukinkku

savukinkkuviipaleita

Savukinkku on ruokalaji, joka on hurmannut ruoan ystävät ympäri maailmaa vuosisatojen ajan. Tämä herkullinen lihatuote on saanut paikkansa monissa kulttuureissa ja on tunnettu suolaisesta, savuisesta maustaan. Tässä esittelyssä sukellamme syvemmälle savukinkun maailmaan vastaten yleisiin kysymyksiin sen alkuperästä, valmistuksesta, mausta ja suosituista tavoista käyttää sitä ruoanlaitossa.

Savukinkku, joka tunnetaan myös nimellä smoked ham, on perinteinen lihatuote, joka esiintyy monissa kulttuureissa ympäri maailmaa. Sen historia juontaa juurensa kauas menneisyyteen, ja eri maissa ja alueilla on omia perinteitään ja valmistusmenetelmiään savukinkun suhteen.

Vaikka savukinkun alkuperäiset juuret ovat vaikeasti jäljitettävissä, se on vakiinnuttanut asemansa erityisenä herkkuna monissa maissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa savustettu kinkku on vakiintunut perinne juhlapyhien aikaan, erityisesti kiitospäivän ja joulun aikana. Espanjassa jamón serrano on suosittu savukinkun muoto, kun taas Italiassa prosciutto on tunnettu ilmakuivattu kinkku.

Savukinkun Valmistusprosessi

Savukinkun valmistusprosessi voi vaihdella alueittain ja valmistustavoittain, mutta seuraavat vaiheet ovat yleensä osa perinteistä savukinkun valmistusta:

 • Suolaaminen: Ennen savustamista kinkku suolataan yleensä perusteellisesti. Suola auttaa säilömään lihan ja antaa sille suolaisen maun.
 • Kuivatus: Kinkkua voi kuivattaa ilmassa tai kuivakaapissa tietyn ajan, mikä auttaa vähentämään kosteutta ja parantamaan säilyvyyttä.
 • Savustaminen: Savukinkku altistetaan savulle usein useita tunteja tai jopa päiviä. Savustamisen aikana kinkku saa voimakkaan savuisen maun ja ihanan värin.
 • Kypsentäminen: Lopuksi savustettu kinkku kypsennetään uunissa tai savustusuunissa, kunnes se saavuttaa halutun kypsyyden. Kypsennyksen aikana liha muuttuu mureaksi ja mehukkaaksi.

Maku ja Tekstuuri

Savukinkun maku ja tekstuurit ovat ne ominaisuudet, jotka tekevät siitä niin houkuttelevan herkun. Maku on voimakas ja moniulotteinen. Se on suolainen, savuinen ja usein hieman makea, erityisesti jos kinkkua on maustettu sokerilla tai hunajalla. Savukinkun maku on tunnusomaista sen pitkälle kypsennykselle ja savustukselle.

Tekstuuriltaan savukinkku on yleensä murea ja mehevä. Se voidaan leikata ohuiksi viipaleiksi tai käyttää kokonaisena kinkkuna, riippuen siitä, kuinka se on tarkoitus tarjoilla.

Käyttö Ruuanlaitossa

Savukinkku on erittäin monipuolinen ainesosa, ja se voi lisätä makua ja makuvivahteita moniin erilaisiin ruokalajeihin. Tässä on muutamia suosittuja tapoja, joilla savukinkkua käytetään ruoanlaitossa:

Voileivät ja hampurilaiset: Savukinkku toimii erinomaisesti voileipien ja hampurilaisten täytteenä. Se tuo suolaisuutta ja makua mihin tahansa leivänpalaan.

 • Pasta- ja riisiruoat: Savukinkku voidaan lisätä pastaruokiin, kuten kermaperunoiden tai carbonaran, antaen niille syvyyttä ja makua.
 • Klassinen kinkku ja juusto: Savukinkku ja erilaiset juustot muodostavat herkullisen yhdistelmän juustolautasilla ja välipaloissa.
 • Keitot ja salaatit: Savukinkku voi olla tärkeä ainesosa monissa keitoissa ja salateissa, kuten hernekeitossa tai Cobb-salaatissa.
 • Kinkkupiirakat ja quichet: Savukinkku voi olla täydellinen täyte piirakoissa ja quicheissa, ja se yhdistyy hyvin erilaisten kasvisten ja juustojen kanssa.

Reseptejä Savukinkulla

 • Savukinkku-pastasalaatti: keitetty pasta, savukinkkuviipaleet, vihannekset (paprika, kurkku, tomaatti), majoneesi, jogurtti, dijonsinappi, mausteet. Sekoita pasta, savukinkku ja pilkotut vihannekset kulhossa. Valmista kastike majoneesista, jogurtista, dijonsinapista ja mausteista. Sekoita kastike salaattiin ja anna maustua ennen tarjoilua.
 • Kinkku-juusto-piirakka: piirakkapohja, savukinkkusuikaleet, juustoraaste, kananmunat, kerma, mausteet. Levitä piirakkapohja vuokaan ja lisää savukinkku ja juustoraaste päälle. Sekoita kananmunat ja kerma mausteiden kanssa ja kaada seos vuokaan. Paista uunissa kunnes piirakka on kullanruskea ja kiinteä.
 • Kermaperunat savukinkulla: perunat, savukinkkukuutiot, kerma, juustoraaste, mausteet. Leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi ja sekoita ne savukinkkukuutioiden kanssa. Kaada päälle kerma ja lisää juustoraastetta sekä mausteita. Paista uunissa, kunnes perunat ovat pehmeitä ja pinta on kauniisti ruskistunut.

Nämä reseptit ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten voit hyödyntää savukinkkua ruoanlaitossa. Sen monipuolinen maku ja tekstuurivalikoima tekevät siitä loistavan ainesosan erilaisiin ruokalajeihin, ja vain mielikuvitus on rajana sen käytössä.