Imelletty perunalaatikko

-
valmistelu6 tuntia, 0 min
-
kypsentäminen3 tuntia, 0 min
-
kaiken kaikkiaan9 tuntia, 0 min
ainekset
- 2 kg jauhoisia perunoita
- 5 rkl vehnäjauhoja
- 0.5 l maitoa
- 1 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- 50 g voisulaa
-
4
annosta
+
valmistusohje
- Keitä pestyt perunat kuorineen kypsiksi.
- Kuori perunat kuumina ja soseuta heti.
- Lisää vehnäjauhot ja sekoita kunnolla.
- Peitä perunaseos pyyheliinalla ja jätä huoneenlämpöön imeltymään yön yli tai vähintään 5-6 tuntia.
- Lisää voisula, maito, suola ja (siirappi.) Lisää siirappia jos ei ole tarpeeksi imeltynyt.
- Kaada seos voideltuun uunivuokaan tai kahteen pienempään. Täytä vuoka vain puoleen väliin, koska laatikko kuohuu kypsennyksen aikana.
- Kypsennä perunalaatikkoa 150°C asteessa 2-3 tuntia.
kaloreita | 2062.0 kcal | 515.5 kcal |
---|---|---|
rasvaa | 43.9 g | 10.98 g |
hiilihydraatteja | 364.5 g | 91.13 g |
proteiini | 37.9 g | 9.48 g |
koko ruoka | annos |
Kommentit
helppo ja yksinkertainen.tälläinen ohjeen kuuluu olla!
Ainesosien suhteutus hyvä ja valmiin tuotteen koostumus, mutta yön yli en neuvoisi huoneenlämmössä pitämään, tuppaa lähteä käymään. Imelletyssä perunalaatikossa on tarkkuus tärkeää eli heti kun seoksessa näkyy "poreilua" niin kypsennetään.
ekaa kertaa meinaan kokeilla tuli kauhee himo tehdä ite laatikot
Huom! seoksen lämpötilan pitäisi on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta mutta alle 75 astetta. tarvittava amylaasi -niminen entsyymi tulee soseeseen lisättävästä viljasta. Amylaasia on viljassa kahta muotoa. Amylaasin beta -muodon toiminnan optimilämpötila on noin 62 - 65 astetta ja alfa -muodon noin 72 75 astetta. Molemmat hajottavat tärkkelystä sokereiksi, mutta hiukan erilaisiksi, ja molempien toimintaa tarvitaan.Eli imellytys uunissa n,55 asteessa.Siirappia ei mielestäni tarvita, sokereita muodostuu oikeassa lämpötilassa imellettäessä tarpeeksi muutenkin.
Kun joku vielä sanoisi minkä merkkisistä perunoista tulee paras imelletty perunalaatikko!
Hyviä perunalajikkeita ovat esimerkiksi, Pito, Sabina, Van Gogh ja Rosamunda.
Perunaksi sopii punaisella koodilla merkityt lajikkeet.
Eikö laatikkoon kuulu vähän ruisjauhoja, jotta se imeltyy paremmin? Niin vois jättää siirapin pois. Hyvä vihje tuosta lämpötilasta. Nyt laatikkoa tekemään, se on onnistuneena paras jouluherkku syötynä voinokareen kanssa. Hyvää Joulua kaikille.
Yllättävän kiltisti suhtaudutaan täällä siirapin käyttöön... Jos perunalaatikkoon laittaa siirappia, on kyseessä sitten makeutettu perunalaatikko eikä imelletty eli ihan eri ruoka (joo jonkun mielestä tietysti maistuu samalta mutta ei se totuus siitä miksikään muutu). Siirappi tässä yhteydessä on siis vain ja ainoastaan epätoivoinen yritys pelastaa pilalle mennyt tekele tai sitten vain kömpelö huijaus ;-). Pito on perunalajikkeista kaikkein tärkkelyspitoisinta ja siksi paras tähän tarkoitukseen, sitä saa nykyään joulun alla ainakin City Marketeista. Huolella tehden onnistuu varmasti, lämpötilan kanssa pitää olla tarkkana eli ei alle 50 mutta ei yli 75 C. Uuni ja lihalämpömittari hälytyksellä on hyvä apuneuvo. Ihan hyvin kestää yön yli imellyttämisen, mutta kannattaa toki testata välillä. Vehnäjauhon kanssa kannattaa olla tarkkana, jos sitä menee liikaa, maistuu se yllättävästi läpi vielä valmiissa laatikossa. Tässä reseptissä suhde on aika kohdallaan. Ja niin vielä: muistakaa keittää perunat suolattomassa vedessä!
Isoäitini (s.1900) kotoisin sydänhämeestä, Teiskosta, teki imellettyä perunalaatikkoa lähes joka 'lauantai iltaseksi'. Siihen ei lisätty siirappia, vaan imelä maku tuli perunasta ja vehnäjauhoista. Eli mitä 'huonompia' vehnäjauhoja, ei mitään erikoisvehnäjauhoja, ja imeltymisaika niin kauan, kunnes muusi on löysää. Sitten suolaa sekaan, maistaminen ja paisto hyvässä uunin lämmössä. Vuokat on syytä täyttää vain puolilleen, koska hyvin imeltynyt muusi kuohuu kypsyessään. Uunin lämpö ???? leivinuunissa, niin että pintaan tuli kunnon ruskea kerros, ehkä n.200. Sitten vain katsotaan, kun kuohuminen asettuu, on laatikko kypsää.
Ei tule keinitekoista 'makean makua'.
Voiko perunat kuoria ennen keittämistä? Kuumien perunoiden kuoriminen niin paljon hankalampaa. Vaikuttaako makuun, kun kaikissa ohjeissa kehoitetaan keittämään perunat kuorineen?
Hyvän tuntuinen resepti meinaan kokeilla kun olen huono perunalaatikon valmistaja olen jopa saanut käymis tilaan soseen.
Nyt se sitten onnistui ja tuli tosi hyvää. Kannatti kokeilla.
Aloitan itse aina 1/2 dl ruisjauholla. Tunti kannen ja liinan alla, sitten vehnäjauhot ja 1 dl kuumaa vettä. Ehdottomasti kuorimattomat perunat! Kannattaa varmistaa, että astiat ja kädet ovat todella puhtaat, ettei käy tai homehdu.
Anoppini 50v kokemuksella ja oma 20v kokemus laatikon paistamisesta:ensin 150astetta n. Puoli tuntia tai kunnes hieman kiehuu eli kuplii ja sitten lämpö 120 astetta n. 4-5 tuntia kunnes on sisältäkin "ruskeaa" eikä mitään vaaleaa puuroa
Ei perunalaatikkoon keitetä perunoita kuorineen. Vaan perunat kuoritaan, keitetään, kaadetaan keitinvesi pois, pultataan tai survotaan kumpaa sanaa haluaakin käyttää. Lisätään jauhoja, voita, suolaa ja maitoa. Sitten kaadetaan vuokaan ja paistetaan pitkään, jotta perunta jauhojen kanssa imeltyy. Turhat siirapit ja sokerit kannattaa jättää pois, ei ne tee muuta kuin imeläksi ruoan ja tulee aivan turhia kaloreita.
Perunat keitetään kuorineen,sitten kuoritaan ja survotaan kuumina. Ei siirappia. Äitini imellytti aina yli yön.
Kun imellytän uunissa (50-70c)esim 6tuntia, onko seos siinä vaiheessa pelkät soseperunat ja vehnäjauho??? Vai onko voisula, maito ja suola jo imeltymis-vaiheessa mukana??? Pikainen vastaus, kiitos. (olen 1-kertalainen)
Älä laita imellytysvaiheesssa suolaa ja maitoa. Rasva voi olla mukana joidenkin ohjeiden mukaan.
Hylamaidosta tulee vielä parempaa
se kun on hieman makeaa!
Resepti ja kommentit on oikein hyviä. On totta, ettei siirappia tarvi käyttää jos hoitaa imeltymisen. Kysyisin vielä tunnetaanko "hentta" missään muualla tämän ruokalajin nimenä? Sana on tullut vastaan kirjallisuudessa kerran: kaukopartiomiehen muistelmaromaanissa pitkän hiihtoreissun jälkeen jalat oli henttana. Varmaan aika vetelinä, jos ipl:a muistuttivat. Kirjoittaja oli savolainen. Minä lounaissuomalainen.
Olen kuunnellut kaikenlaisia juttuja kuinka jumalattoman vaikeaa oikean imelletyn perunalaatikon tekeminen on. Joukossa mm. äitin n. 80 v. Hänen intohimonsa koko ikänsä on ollut ruuanlaitto. Ja minä hänen poikansa n. 50 v tein tällä tämän sivun ohjeella laatikon ilman mitään keinomakeutuksia ja hylamaitoa ja kappas vain se onnistui. Äitikin joutui sanomaan, että tämähän maistuu oikealta perunalaatikolta. Joten KIITOS reseptin tekijälle ja kaikille kommentoijille!!
Tässä toimiva helppo ohje. Nopea valmistaa ja on myös hyvä arkiruoka.
Ainekset hyvään arkiruokaan.
2 kg jauhoisia perunoita
5 rkl vehnäjauhoja
maitoa. Maidon määrä vaihtelee perunalajikkeiden mukaan
1-2 tl suolaa
50-100 g voisulaa
Valmistusohje:
1. Kuori pestyt perunat paloittele lohkoiksi ja keitä kypsiksi vähässä vedessä.
2. Soseuta perunat suoraan keittoveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.
3. Jäähdytä sose huolellisesti 75-77 asteiseksi. Lisää vehnäjauhot jäähtyneeseen soseeseen ja sekoita kunnolla.
4. Eristä soseastia erittäin hyvin moninkertaisilla kankailla/pyyhkeillä. Pyyheliinalla peittämisestä ei ole mitään hyötyä. Laita sose imeltymään lämpimään paikkaan ja anna imeltyä 3-5 tuntia. Soseen voi imeltää myös 70-75 asteisessa uunissa.
5. Lisää voisula ja suola sekä maitoa niin että muodostuu sakea velli.
6. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka vain puoleen väliin, koska laatikko kuohuu kypsennyksen aikana. Pinnalle ripotellaan voinokareita ja haluttaessa kevyesti korppujauhoa.
7. Kypsennä perunalaatikkoa 150-170°C asteessa 2-3 tuntia.
Imelletty perunalaatikko on hyvä arkiruoka ja sitä valmistettiin jo 1800 luvulla.